Ladies Corner – odc. 10

Nie samym kurczakiem z ryżem sportowiec żyje. Poznajcie Martę Gusztab, zawodniczkę muay thai, mistrzynię Polski i brązową medalistkę tegorocznych Mistrzostw Europy, która jest weganką.

Fight24.pl: Coraz częściej słyszy się o sportowcach, którzy nie jedzą mięsa i produktów odzwierzęcych. Marta, od ilu lat jesteś weganką?

Marta Gusztab: W przyszłym roku upłynie 10 lat, odkąd przeszłam na weganizm.

Skąd w ogóle wziął się pomysł czy pragnienie ograniczenia diety do produktów tylko roślinnych?

Zanim zdecydowałam się na weganizm, nie jadłam mięsa już od jakiegoś czasu. Ekologia i empatia wobec zwierząt były dla mnie bardzo ważnymi wartościami już od dzieciństwa. Tak się złożyło, że poznałam kilku wegan jeszcze zanim taki sposób żywienia stał się bardziej popularny. To była dla mnie inspiracja, że mogę zrobić więcej dla innych, a zarazem dla siebie.

Trenujesz wyczynowo muay thai, startujesz w zawodach. Nie masz problemów z dostarczeniem organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych tylko z roślin?

Nie, nie mam z tym żadnych problemów. Ogólnie mówiąc, przy zwyczajnym trybie życia w wegańskiej diecie wystarczy różnorodność dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Ja korzystam z porad dietetyka sportowego – Damiana Parola, również weganina. Ale wydaje mi się, że każdy sportowiec podchodzący profesjonalnie do tego, czym się zajmuje, powinien się czasem udać do specjalisty z dziedziny żywienia.

Jak wygląda Twój przykładowy jadłospis w dzień treningowy?

Śniadanie – ryż z jabłkiem i migdałami i mlekiem sojowym
Przekąska – wafle ryżowe, orzechy, pomarańcza, odżywka białkowa
Obiad – kasza, burgery z fasoli, pomidor, ziarna słonecznika
Przekąska – wafle ryżowe, suszone figi
Kolacja – zupa z soczewicy

Niedawno brałaś udział w Mistrzostwach Europy MuayThai w Krakowie. Jak radzisz sobie z kuchnią i gotowaniem na wyjazdach?

Na ogół starałam się na wyjazdach sama zaopatrywać w różne produkty, które urozmaicałyby moją dietę, ale na to zawsze brakuje czasu. Dlatego tym razem zdecydowałam się na catering. Podczas tegorocznych Mistrzostw Europy miałam pyszne posiłki przygotowane przez Green Win vegetarian & vegan food – wegańsko/wegetariański catering z Krakowa.

Z jakimi reakcjami spotykasz się, gdy mówisz, że jesteś weganką?

To zależy od otoczenia, ale ponieważ jestem weganką już stosunkowo długo, mogę zaobserwować pewne zmiany. Ludzie są coraz bardziej otwarci, mniej się dziwią, a bardziej interesują.

Jakie korzyści prozdrowotne niesie ze sobą dieta wegańska?

Nie jestem żadnym specjalistą w dziedzinie zdrowia. Mogę podzielić się jedynie zdroworozsądkową wiedzą… Wiadomo, że dieta roślinna nie zawiera źródeł złego cholesterolu. Ułatwia kontrolowanie iloci spożywanego tłuszczu, ale też ogólnie daje większe poczucie kontroli nad tym, co się je. Weganie na ogół jedzą mniej żywności przetworzonej, a co za tym idzie, bardziej wartościowej i zawierającej mniej substancji chemicznych, ponieważ znaczną część swojego pożywienia przyrządzają samodzielnie.

Jakie są Twoje najbliższe plany sportowe?

Aktualnie mam w planach wyjazd na Mistrzostwa Świata WKF w Pradze, które będą się odbywać w dniach 10-15.11.2014.

Dziękuję Ci bardzo za rozmowę i trzymam kciuki za dalsze sukcesy sportowe 🙂

3 thoughts on “Ladies Corner – odc. 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *